exemplu add 1

Președintele PRO România Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, reia tema din campania electorală de anul trecut, în care solicita inițierea unei ample reforme administrative în România, prin comasarea județelor și a localităților pentru o mai eficientă administrare. Fostul senator aduce ca exemplu Polonia, care a realizat această reformă încă din anul 1999, rezultând 16 voievodate cu populație între 1 milion și peste 5 milioane de locuitori fiecare:

„Reorganizarea administrativă din 1968 s-a înscris în logica distanțării de Uniunea Sovietică, proiectul de reformă modificând precedentul mod de organizare care avea drept model de inspirație unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul URSS – regiunile și raioanele. În 1968, România revenea la organizarea tradițională, cu origini la Cuza: județe, municipii, orașe, comune.
În al doilea rând, s-au dezvoltat centre urbane noi și o mai bună echilibrare a dezvoltării economico-sociale la nivel teritorial. Târgoviște e un exemplu în acest sens, prin desprinderea de Regiunea Ploiești.
După mai bine de 5 decenii, eu cred – și PRO ROMÂNIA are acest proiect – că organizarea administrativă din 1968 trebuie modificată:
• De la 41 de județe la 15.
• De la 3.300 de localități la maximum 1.500.
• Digitalizare eficientă.
Nu mai putem continua să finanțăm comune care au între 100 – 1.000 de locuitori, cu un aparat bugetofag inutil și resurse consumate aiurea doar pentru a da satisfacție unor interese politice care nu au nicio legătură cu modernizarea statului”, conchide liderul PRO România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.